ROMÁNIAI MAGYAR
DEMOKRATA SZÖVETSÉG
HÁROMSZÉKI TERÜLETI SZERVEZET

A kürtőskalácsnak csak magyarul van értelmezhető neve

2015-12-14

Európai érték lesz belőle.

 

A székely-magyar kürtőskalácsot Hagyományos Különleges Termékké kívánják nyilváníttatni az Európai Unióban, valamint a süteményt előterjesztették az Erdélyi Magyar Értéktárba való felvételre is - hangsúlyozták a székelyföldi és a magyarországi szakemberek hétfőn, december 14-én Budapesten, a Földművelésügyi Minisztériumban (FM) tartott sajtótájékoztatón.

 

IMG_3006

 

„Örülünk, hogy végre hungarikum lett a kürtőkalács, és remélem, hogy nemsokára az európai értékek sorában látjuk. Ez számos lehetőséget nyit meg a székelyföldi és magyarországi turizmus, az országimázs és a nemzetimázs alakítása tekintetében.” fogalmazott Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, majd kitért a dorongos sütemény történelmi, erdélyi vonatkozására is. „Jelen tudásunk szerint a sütemény első receptje Dániel Istvánné Gróf Mikes Mária 1784-es keltezésű, erdélyi szakácskönyvében bukkan föl. Nincs, amit kenni-fenni a dolgot, a Kárpát-medencében, sőt a Fekete tengertől-Sopronig mindenki tudja, hogy a kürtőskalács, az bizony székely kürtőskalács. A világ ezernél is több sütője naponta több tízezer embert szolgál ki, Ausztráliától Kanadáig és Tajvantól Dél-Amerikáig. Nyugat-európai országokban sok száz sütő dolgozik. Partnerséget kínálunk, hogy ezt a hálózatot elsősorban az idegenforgalom és a magyar kultúra terjesztése érdekében használjuk.” tette hozzá.

 

A megyei önkormányzat vezetője kiemelte: Székelyföld szerepet vállal a legfőbb magyar nemzeti értékek, a Hungarikum ápolásának folyamatában. A Hungarikum törvényébe foglalt feladatok végrehajtására, az idén ősszel létrehozták Kolozsváron az Erdélyi Magyar Értéktár bizottságot. Az Erdélyi Magyar Értéktárba történő felvételéhez is előterjesztették a kürtőskalácsot. Tamás Sándor a napokban Fazekas Sándor földművelésügyi miniszterrel megállapodott abban, hogy a Kürtőskalács Nemzetközi Szaktestület és a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület partnerként fog együttműködni az elkövetkezőkben, emellett  figyelembe veszik a háromszéki szakmai javaslatokat, valamint finanszírozzák a kürtőskalácsot promováló, népszerűsítő anyagok elkészítését.

 

Gál Péter, az FM eredetvédelemért felelős helyettes államtitkára a sajtótájékoztatón elmondta, már folynak az egyeztetések a székely és anyaországi felek között arról, hogy a kürtőskalácsot hagyományos különleges termékké nyilvánítsák az Európai Unióba. Az erre vonatkozó kérelmet Magyarország várhatóan jövő év első felében nyújtja be az Európai Bizottsághoz, Brüsszelbe. Fontosnak tartják felkutatni és magyar termékké nyilvánítani mindazt, ami az anyaországhoz köthető, ilyen értelemben a kürtőskalácsot is.

 

V. Németh Zsolt, az FM környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára szerint a Hungarikum Bizottság a kürtőskalácsot az Európai Unióban is oltalom alá kívánja helyeztetni, de ehhez az ottani védjegyrendszernek is meg kell feleljen.

 

Albert Zoltán, a Nemzetközi Kürtőskalács Szaktestület ügyvivője kiemelte: ma már a világ számos táján készítenek kürtőskalácsot, de fontos, hogy a Hagyományos Különleges Termék levédés során a termék megőrizze hagyományos, ősi receptúráját. „Igaz Pozsony Ferenc néprajzkutató állítása, miszerint a gasztronómia sok esetben egy nép számára nagyon fontos identitásképző, a kürtőskalács etnicizálódott, most ismét tapasztalhatjuk nemzetközivé válását.”plakat plakat plakat plakat