ROMÁNIAI MAGYAR
DEMOKRATA SZÖVETSÉG
HÁROMSZÉKI TERÜLETI SZERVEZET

A Mikó Imre Jogvédő Szolgálat Háromszéki Szervezetének január 26-i hírlevele

2015-01-26

Szimbólumháború Székelyföldön

 

E heti hírlevelünkben arra hívjuk fel a figyelmet, hogy Kovászna megye prefektusa a magyar himnusz eléneklése miatt kiszabott bírság elleni tiltakozásként felállított SIC pannó eltávolítását kéri, arra hivatkozva, hogy a pannó sérti a kis egyesülést ünneplő román emberek nemzeti érzékenységét.

 

Hírlevelünkben idézzük Tamás Sándort, Kovászna megye tanácsának elnökét, aki fontos történelmi momentumnak nevezi Moldova és Havasalföld egyesülését, de kiemeli, hogy 1859-ben, a kis egyesüléskor Székelyföld már rég létezett. Az elnök szerint a prefektus kérése mögött olyan ismert ultranacionalista szélsőséges provokátorok állnak, mint Dan Tanasa és Ioan Lacatusu, akik közismertek magyarellenességükről. Az elnök azt is kiemelte, hogy a SIC pannó nem irányul senki ellen, hanem az a célja, hogy felhívja a figyelmet a kettős mércére, amit a székelyekkel szemben alkalmaznak a hatóságok.

 

Rasszista öntapadó „Gyűlöljük a magyar fajt” felirattal

 

Hírlevelünkben arra is kitérünk, hogy Kopacz Levente kovásznai RMDSZ tanácsos kocsijára idegengyűlölő, rasszista öntapadó matricát ragasztottak, „Gyűlöljük a magyar fajt” felirattal, miközben kocsija a rendőrség épülete előtti parkolóban parkolt. Kopacz nem tesz feljelentést, mert nem bízik abban, hogy a hatóságok elfogulatlanul kivizsgálják az ügyet. Mi afölötti aggodalmunknak is hangot adunk, hogy ilyen uszító és gyűlölködő hangvételű, magyarellenes matricákat nyomtatnak és ragasztgatnak Kovásznán.

 

A hírlevél angol nyelvű változata itt olvasható:hirlevel 6plakat plakat plakat plakat