ROMÁNIAI MAGYAR
DEMOKRATA SZÖVETSÉG
HÁROMSZÉKI TERÜLETI SZERVEZET

A MIKÓ IMRE JOGVÉDŐ SZOLGÁLAT HÁROMSZÉKI SZERVEZETÉNEK MÁRCIUS 8-I HÍRLEVELE

2017-03-08

Szünetel a beiskolázás a Marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Teológiai Gimnáziumban

 

Ezt követően került nyilvánosságra az idén elfogadandó beiskolázási terv, amelyben nem szerepelnek az iskola osztályai. A Gyulafehérvári Főegyházmegyei Hatóság és az Erdélyi Római Katolikus Státusz Alapítvány vezetősége megdöbbenéssel értesült arról, hogy a Maros Megyei Tanfelügyelőség törvénytelen módon, határozatban tiltotta meg, hogy a Marosvásárhelyi Római Katolikus Teológiai Líceum számára korábban elfogadott beiskolázási tervben szereplő cikluskezdő osztályokba a beiratkozást a líceum elindítsa.

 

„A Gyulafehérvári Főegyházmegyei Hatóság a tanügyminiszterhez intézett levelében kérte, és ez úton is nyomatékosan kéri az illetékes hatóságokat a törvénytelenségek megszüntetésére irányuló intézkedések megtételére. Ellenkező esetben sérül híveink gyerekei számára a szabad iskolaválasztás joga, a tanári álláskeretben elfogadott tanári helyek közvetett megszüntetésével megszűnik a tanáraink munkahelye, és végül, de nem utolsósorban sérül a katolikus püspökkari konferencia és a tanügyminisztérium között a katolikus teológiai oktatás megszervezésére megkötött protokollum” – mondta az ügy kapcsán Dr. Jakubinyi György érsek.

 

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke, sokadjára hívta fel a figyelmet a romániai kisebbség ellen elkövetett ügyészségi túlkapásokra. „A Marosvásárhelyi Római Katolikus Teológiai Líceum ellehetetlenítése próbára teszi a magyar emberek tűrőképességét, és annak a példája, hogyan lehet ügyészségi eszközökkel a megszűnés felé tolni egy magyar intézményt.” – jelentette ki az RMDSZ elnöke.


Kelemen kiemelte, a múlt héten tájékoztatta az iskola helyzetével kapcsolatosan az államelnöki hivatalt, az elmúlt időszakban pedig az államelnökkel személyesen is ismertette az esetet – az államelnök tehát tudja, mi a helyzet Marosvásárhelyen. „Azért fordultunk ismét hozzá, mert úgy gondoljuk, hogy akkor, amikor a helyi lehetőségek eszköztárát kimerítettük, azokhoz a fórumokhoz, intézményekhez kell fordulni, ahol lehetséges a megoldás. Tájékoztatómban kitértem arra is, hogy a múlt héten történtek egy jogállamban elfogadhatatlanok: megkérdőjelezik azt, amit 27 esztendeje a többségi társadalommal közösen építeni szeretnénk ebben az országban” – fogalmazott Kelemen Hunor.

 

unnamed 1

Alapvető jogaik sérültek: a marosvásárhelyi magyar diákok nem iratkozhatnak be a Római Katolikus Főgimnáziumba.

 


Törvénytervezet: letöltendő az autonómiatörekvésekért

 

E heti hírlevelünkben egy újabb ügyről számolunk be. Egy PSD-s képviselő börtönbüntetést róna ki az autonómiát szorgalmazókra Romániában.

 

Vicces is lehetne, ha nem lenne nagyon komoly – így kommentálta Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere, hogy egy szociáldemokrata (PSD) képviselő börtönbüntetést szabna ki azokra, akik az alkotmányos rend megváltoztatását szorgalmazzák, és akadályozni próbálják az államhatalom gyakorlását például azzal, hogy autonómiát sürgetnek.

 

Tudor Ciuhodaru PSD-képviselő által a szenátus elé terjesztett törvénytervezet szerint hat hónaptól három évig terjedő börtönbüntetést szabnának ki az alkotmányos rend megváltoztatását szorgalmazókra. A Iaşi megyei képviselő úgy véli: a székelyföldi autonómiatörekvések megjelenítését célzó marosvásárhelyi tüntetések, valamint „a magyar nemzetiségű román európai parlamenti képviselők”, Tőkés László és Sógor Csaba kérései is arra kényszerítik Románia parlamentjét, hogy elfogadja a büntető törvénykönyv most beterjesztett módosításait.

 

A hírlevél angol nyelvű változata itt olvasható: 

 plakat plakat plakat plakat