ROMÁNIAI MAGYAR
DEMOKRATA SZÖVETSÉG
HÁROMSZÉKI TERÜLETI SZERVEZET

Az együttműködésé a jövő

2020-09-03

A közös munka erejét, az együttműködés fontosságát hangsúlyozták az RMDSZ országos, megyei és városi képviselői azon a sajtóbeszélgetésen, amelyet szerdán, Sepsiszentgyörgyön tartottak.

 

sajtotaj_kolcza_foto_Kelemen_Lehel 6

 

Összehangolt megyefejlesztés

 

Háromszék az együttműködés és a regionális szintű beruházásoknak köszönhetően fejlődött az elmúlt években, és ezen elv mentén folytatja munkáját az RMDSZ háromszéki szervezete – hangsúlyozta a szerdai sajtótájékoztatón Tamás Sándor, a szervezet elnöke. „Túl kell lépni egy-egy város vagy község határán, úgy az infrastrukturális fejlesztések, mint a kulturális kérdésekben. Nincsenek határok, egységesen fejlesztjük a régiót. Ezt a célt szolgálja a Potsa József Megyefejlesztési Stratégia is, amelyet a Babeș-Bolyai Tudományegyetemmel közösen tovább bővítünk a 2030-as időszakra vonatkozóan” – fogalmazott az elnök. Hozzátette: „A megyén belüli négy régió együttműködése mellett a szomszédos Barcasággal is közös beruházásokat tud magáénak Kovászna megye. Ilyen, a két nagy gazdasági és turisztikai vonzatú befektetés: a folyamatban levő vidombáki repülőtér építése, és a Kézdivásárhely-Bákó útvonalát érintő 160 kilométeres autópálya kiépítése. Fontos, hogy helyi és megyei önkormányzatokként részesei legyünk ennek a körforgásnak”

 

Az elnök szerint a közös munka része az érdekképviselet, az hogy a megfelelő személyek vezessék Kovászna megye önkormányzatait. Azon dolgozunk, hogy a megye 45 közigazgatási egységében 40-ben RMDSZ-es polgármesterek kerüljenek tisztségbe, ez olyan községben is megvalósulhat, ahol a magyarság aránya csak az 5-6 százalékot ér el. Erre Erdély-szinten Előpatak kiváló példának számít, ahol a harmadik mandátumért indul Kovács László elöljáró.

 

Jó példa Háromszék

 

„Háromszéken az eredmények is bizonyítják, hogy az elmúlt években nagyon sokat dolgoztak a közösség vezetői. Jó válaszokat adtak a helyi problémákra, fejlesztették a régiót, véleményüknek pedig hangot adtak a megyén túlmutató kérdésekben is. Az RMDSZ vezetői képesek nagyban gondolkodni és előretekinteni. Felelősséggel tartoznak nemcsak az itt élő emberekért, hanem az egész erdélyi magyar közösségért” – hangsúlyozta Kelemen Hunor szövetségi elnök. „Sepsiszentgyörgy egyik fontos motorja lett Székelyföldnek. Kulturális, oktatási és a gazdasági területen jelentős eredményeket tud felmutatni. Ide zárkózik fel Kézdivásárhely, Barót, Kovászna is. Sok helyről irigykedve néznek az itteni fejlesztésekre, példaként, élhető városként tekintenek rá, és jól van ez így, mert a jó példákat érdemes eltanulni” – tette hozzá az RMDSZ elnöke.

 

„Háromszék, a háromszéki magyar emberek mindig számíthatnak rám és Szövetségünkre. A munkát folytatni akarjuk, ehhez kérjük közösségünk támogatását és bizalmát szeptember 27-én az önkormányzati választáson” – emelte ki Kelemen Hunor.

 

Öröm és szolgálat

 

Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere Kelemen Hunor szövetségi elnöknek a támogatást köszönte meg, amit az elmúlt évtizedben Budapesten és Bukarestben egyaránt megkaptak. „Tizenkét év polgármesterség után is azt mondom: ez a munka öröm és szolgálat, és lévén Sepsiszentgyörgy Románia legnagyobb magyar többségű települése, hatalmas feladat és felelősség is, amelyhez minden nap próbálunk felnőni” – fogalmazott az elöljáró, hozzátéve: a kultúra, a sport és az oktatás területén egyértelműek az eredmények a megyeközpontban. A következő évtized feladata, hogy ezt a szintet a gazdaság területén is elérjék, hiszen csak ez tudja szavatolni Sepsiszentgyörgy sikerességét, versenyképességét a régióban, Erdélyben, Romániában. A polgármester emlékeztetett, hogy az elmúlt évtizedben is egyik kezükkel építették, másikkal pedig védeniük kellett Sepsiszentgyörgyöt, Székelyföldet. „Minél nagyobb dolgokat teszünk, minél nagyobb dolgokat tervezünk, annál nagyobb erők mozdulnak meg ellenünk” – szögezte le, hozzátéve, hogy fontos a parlamenti jelenlét, fontos a partnerség, az RMDSZ és a magyar kormány között, fontos a brüsszeli képviselet, hogy európai szintre tudjuk vinni gondjainkat, de nagyon fontos, hogy mi történik Erdély többi településén. „Az erdélyi magyarság számára az a legfontosabb, hogy közösségeit mi vezessük, hogy legyen többségünk az önkormányzatokban, hogy legyenek magyar vezetőink, hogy az önkormányzatok eredményesek legyenek. Éppen ezért szurkolunk a marosvásárhelyi és a partiumi kollégáknak is, hogy megnyerjék a választást” – fogalmazott Antal Árpád.

 

Becsületes munkával lehet jövőt építeni

 

Bokor Tibor 30 éve áll a kézdivásárhelyi közösség szolgálatában, először tanárként, majd iskolaigazgatóként, aztán szenátorként, nyolc éve polgármesterként. „Az első mandátum nagyon nehéz volt: csontvázak estek ki a szekrényekből, egy szétesett csapatot örököltem, megszűnt a bizalom a kollégák, a vezetők és a lakosság között. Több év kellett, míg ebből egységes csapatot tudtam kialakítani, és most van, akivel együtt dolgozni! Sokat tettünk a városért, de azt is tudom, hogy nem eleget. A mondás szerint a gazdaember, ha maga veti el a búzát, saját maga szereti learatni. Valahogy így érzem én is, ezért vállalom a harmadik mandátumot” – fogalmaz a városvezető.

 

Összegzésként elmondta: „Kicsi város, kicsi pénz – a célunk, hogy a kis jövedelmünk mellett minél több külső forrást hívjunk le, legyen az kormányzati vagy uniós pénz. Az elmúlt években olyan pályázatokat adtunk le és nyertünk meg, amelyek révén 2023 végéig több mint 74 millió lej támogatás érkezik be a városba. Kézdivásárhelynek ez óriási összeg, amelyből 10 fontos létesítményt újítunk fel vagy építünk újra. Ezért a mi csapatunk dolgozott meg. Meg vagyok győződve, hogy becsületes munkával lehet jövőt építeni, én így dolgozom. Csapatban, becsülettel”.

 

Összehangolt fejlesztés Erdővidéken

 

A megyei önkormányzat és a baróti tanács közös gondolkodásának és együttműködésének köszönhetően gazdasági és turisztikai fellendülés tapasztalható Erdővidéken. Lázár Kiss Barna András, Barót polgármestere beszámolt arról, hogy nyolc éve a csőd szélén álló várost vettek át a korábbi városvezetéstől. Az elmúlt években arra törekedtek, hogy a város és a régiófejlesztés érdekben összhangot teremtsenek a helyi tanácsban és partnereket keressenek.
„Kimozdítottunk a holtpontról sok olyan ügyet, amely reménytelennek tűnt, ilyen az új iskola építése, amely szemmel láthatóan halad, pontra tettük a városi kórházat. Partnerséget alakítottunk ki a megyei önkormányzattal, ennek eredményeképpen a régió legnagyobb infrastrukturális beruházásai most zajlanak, a város kerülőútját éppen most aszfaltozzák” – emeli ki az elöljáró. Korszerűsítették a város infrastruktúráját, kezdve a legforgalmasabb utcákat. A város legnagyobb várható beruházása kb. tíz millió eurós fejlesztés, ami a víz- és szennyvízrendszert illeti, 45 km vízrendszer kiépítése a városhoz tartozó falvakban, 5 km szennyvízhálózat kiépítése a városban, új és korszerű gépezetek vásárlása a rendszerek szakszerű karbantartása érdekében.
„Van víziónk, határozott elképzelésünk, a város és a hozzá tartozó falvak, a régió fejlesztésével kapcsolatosan. Bízunk benn, hogy ezt az elképzelést a városlakók is támogatni fogják” – tette hozzá.

 

Turizmus a jövő

 

A megye legdinamikusabban fejlődő városa Kovászna. A magyar lakosság több mint 90 százaléka, a román lakosság 55 százaléka támogatja Gyerő József RMDSZ-es polgármestert és csapatát, melynek aktív tagja Jeszenovics Róbert Károly, a fürdőváros alpolgármestere, aki a sajtó képviselőinek elmondta, az elmúlt négy évben jó csapatot alakítottak ki a tanácson és az önkormányzaton belül. A számos infrastrukturális beruházás mellett nagy hangsúlyt fektettek a turizmusra, oktatásra és a kultúrára egyaránt, bevonva ebbe a munkába a helyi civil szervezetek és egyházakat, és a különböző korosztályokat tömörítő szervezeteket. Külön kiemelte a fiatalok szerepvállalását. „Rengeteg kivitelezésre váró projektünk van, kiemelt hangsúlyt fektetünk a turizmusra: többek között egy bob-pálya kialakítását, wellness központ építését és a kisvasút újraindítását tervezzük. Ebben kérjük a kovásznaiak támogatását, hogy együtt tudják fejleszteni Kovásznát és Székelyföldet. Építsük, szépítsük Kovásznát!” – fordult a kovásznaiakhoz Jeszenovics Róbert Károly.

 plakat plakat plakat plakat