ROMÁNIAI MAGYAR
DEMOKRATA SZÖVETSÉG
HÁROMSZÉKI TERÜLETI SZERVEZET

Az EU intézményeiben kell megvédeni a székely gazdák érdekeit

2014-04-09

Az Európai Unió új hétéves költségvetési időszakának mezőgazdasági és vidékfejlesztési összetevőjéről tanácskoztak kedden Brüsszelben az RMDSZ háromszéki polgármesterei Dacian Cioloş mezőgazdasági és vidékfejlesztési biztossal, valamint kabinetjével.

DBA_7698

Winkler Gyula és Sógor Csaba európai parlamenti képviselők meghívására, Tamás Sándor megyei tanácselnök, a területi RMDSZ szervezet elnökének vezetésével, Antal Árpád a megyeszékhely polgármestere, valamint Háromszék valamennyi polgármestere, illetve Fejér László Ödön parlamenti képviselő háromnapos látogatáson vettek részt Brüsszelben.

 

A találkozón Winkler Gyula kiemelte: „Különösen fontos most konzultációt folytatni az agrárium helyzetéről, hiszen 2014 az intézményes átállás éve, Romániában is készül az új országos vidékfejlesztési terv, a PNDR, amely meghatározza a székely gazdák számára az elkövetkező években elérhető támogatásokat.” Az RMDSZ európai parlamenti képviselője szerint tájékoztatni kell a brüsszeli és bukaresti döntéshozókat a székelyföldi érdekekről és jellegzetességekről, hogy azok beépüljenek az új dokumentumba.
Winkler Gyula hangsúlyozta, hogy a következő hétéves tervezési időszak vezérfonala a társulás lesz, hiszen az új program kiemelten támogatja a gazdák, a mezőgazdasági vállalkozók és az önkormányzatok egyesületbe tömörülését, így azok könnyebben meg tudják valósítani terveiket és az egyéni gazdáknál nagyobb támogatáshoz tudnak hozzáférni.

 

Sógor Csaba emlékeztetett a mandátuma alatt megszervezett mezőgazdasági szakmai konferenciákra a hegyi kaszálókról, illetve Európa veszélyeztetett gyepkincséről. „Románia területén található az Európai Unió kaszálóinak több mint 20 százaléka – hívta fel a figyelmet az RMDSZ-es EP-képviselő, aki azt is kihangsúlyozta, hogy az elmúlt évek során az erdélyi magyarság két legjellegzetesebb termékét, a pityókát és a borvizeket az Európai Parlamentben is bemutatták.” Sógor Csaba kitért a Székely termék védjegy fontosságára is és felhívta a figyelmet arra, hogy a két székelyföldi megye hosszútávon, közös terveket kell kidolgozzon nemcsak a mezőgazdaság terén, hanem gazdasági, turisztikai és kulturális szinten is.

 

Tamás Sándor háromszéki tanácselnök szerint rendkívül hasznos a polgármesterek brüsszeli tapasztalatszerzése. „Nagyon sok polgármester most járt először Brüsszelben, és ez mindenképpen pozitív hatással van rájuk. Nem csak azért, mert arcokhoz, konkrét tapasztalathoz köthetik a különböző uniós intézményeket, de más az, ha a kétnyelvűségről olvasnak, és megint más az, amikor saját szemükkel látják, hogy ez milyen olajozottan működik az Európai Unió fővárosában” – fogalmazott Tamás Sándor.

 

A találkozón Dacian Cioloş biztos válaszolt a háromszéki gazdák részéről írásban jelzett legfontosabb felvetésekre és a jelenlévő polgármesterek kérdéseire. Többek között szóba került a terület alapú támogatások új rendszere és a vidékfejlesztés iránya, a kisebb földterületek támogatása, a társulások fontossága, a szakmai és konzultációs tevékenységek támogatása, a biogazdálkodás, a helyi és hagyományos termékek értékesítése, az öntözőberendezések kiépítése, a falusi turizmus fejlesztése, a leegyszerűsített igénylési procedúrák, a közbirtokosságok és havasi legelők támogatása, a hegyvidéki- és a hátrányos helyzetű területek besorolása, a székely pityóka védjeggyel ellátása.

 

 plakat plakat plakat plakat