ROMÁNIAI MAGYAR
DEMOKRATA SZÖVETSÉG
HÁROMSZÉKI TERÜLETI SZERVEZET

Benkő Erika: Határozottan visszautasítjuk az úgynevezett "székely terrorizmusról" szóló diskurzust

2018-11-06

A Beke-Szőcs ügy az emberi jogi bizottság ülésén

kp

 

A román parlament emberi jogi bizottságának ülésén ismertették kedden a Beke-Szőcs ügy részleteit Beke Csilla, Beke István felesége, valamint Szőcs Csongor és a vádlottak ügyvédei. Az ülésen jelen voltak Benkő Erika és Kulcsár Terza József képviselők, az emberjogi bizottság tagjai, valamint Fejér László Ödön szenátor.


Benkő Erika, parlamenti képviselő, a bizottság tagja elmondta: a magyar közösség határozottan visszautasítja azt a diskurzust, ami az úgynevezett "székely terrorizmusról" szól.


Az RMDSZ képviselője az emberi jogi bizottságban kihangsúlyozta: „a magyar közösség számára a Beke-Szőcs ügy hamis és fabrikált ügy, tekintve, hogy teljességgel hiányoznak a feltételezett terroristák elleni konkrét bizonyítékok. Ugyanakkor a magyar közösség politikai eszköznek tekinti ezt az ügyet, amit az állami erőszakszervek a magyar közösség egésze ellen használtak fel, egyfajta precedensteremtési próbálkozásként, annak ellenére, hogy a Romániában elő magyarság folyamatosan békés úton, demokratikus módszerekkel élt és él politikai célkitűzései megvalósításának érdekében.”


A képviselő hangsúlyozta, bonyolult ügyről van szó, hiszen emberi sorsok forognak kockán, éppen ezért jó dolog az, hogy a Beke és a Szőcs család tagjai, valamint a család ügyvédei elmondhatják az ügy kapcsán kialakított álláspontjukat. Benkő szerint a bizottság tagjai szimpátiával és együttérzéssel hallgatták végig az eset részleteit, különös tekintettel a fogvatartottak nagyon nehéz helyzetére.


Daniel Vasile, a roma kisebbség parlamenti képviselője a meghallgatás végén annak a véleményének adott hangot, hogy az elmondottak alapján a Beke-Szőcs ügy érintetteit megfosztották a tisztességes eljáráshoz való jogtól.


Az emberi jogi bizottság keddi gyűlésén eldöntötték, hogy a bizottság átirattal keresi meg a Nép Ügyvédjét és az Emberi Jogok Intézetét az üggyel kapcsolatban, valamint az emberi jogi bizottság elítéltekkel és fogvatartottakkal foglalkozó albizottsága felkeresi a csíkszeredai börtön parancsnokát és a helyszínen tájékozódik a fogvatartottak életkörülményeiről.plakat plakat plakat plakat