ROMÁNIAI MAGYAR
DEMOKRATA SZÖVETSÉG
HÁROMSZÉKI TERÜLETI SZERVEZET

Díjazták a sikeresen pályázó háromszéki önkormányzatokat

2014-05-14

Május 14-én, szerdán délelőtt osztotta ki az RMDSZ a Pályázó önkormányzat – Sikeres közösség díjakat annak a 13 háromszéki önkormányzati vezetőnek, akik az elmúlt években a legtöbb nyertes uniós pályázattal büszkélkedhetnek.

Dijatado unnepseg_TL_014

Vincze Loránt EP-képviselőjelölt, Ilyés Gyula, az RMDSZ önkormányzatokért felelős főtitkárhelyettese és Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke adta át a kézdivásárhelyi Polgármesteri Hivatalban a Pályázó önkormányzat – Sikeres közösség díjat, amelyet a pályázatok terén kiemelkedő teljesítményt nyújtó önkormányzatok vezetői közül Kovászna megyében Sepsiszentgyörgy, Kézdivásárhely, Kovászna városok vezetői, Sepsibodok, Csernáton, Esztelnek, Illyefalva, Uzon, Réty, Vargyas, Zágon, Bardoc és Bereck községek vezetői kaptak.

 

Tamás Sándor megyei elnök bemutatta, hogy milyen szempontokat figyelembe véve és miért éppen a jelzett 13 polgármestert tüntették ki a díjjal. Elmondta, hogy a települések kategóriában Bardoc község az, amelyik pályázat számában is és a lehívott összegek vonatkozásában is a legsikeresebb, de a többitelepülés is rendre megsokszorozta az éves költségvetését uniós pénzekkel. „Kovászna megyében az elmúlt hét évben összesen 209 millió eurót hívtunk le vidékfejlesztési és mezőgazdasági támogatásra, és több mint 200 millió eurót infrastrukturális megvalósításokra. A városok közül Sepsiszentgyörgy kiemelkedően teljesített: az elmúlt hat évben 24 uniós pályázata volt a megyeszékhelynek, egyik ilyen nagy volumenű beruházása a Székely Mikó Kollégium udvarán épült sportlétesítmény, de idős otthonokat, utcákat és járdákat is rengeteget újítottak fel. De meg kell említenünk a megye négy városát bevonó regionális ágazati operatív programból származó, 107 millió eurós víz és csatornarendszer kiépítését, bővítését célzó pályázatot is, amely százezer embert érint. Számunkra az Európai Unióba való belépés pozitív döntés volt, ugyanis Erdélybe a nettó befizetésekhez képest háromszor annyi pénzt lehetett lehívni, mint amennyi Románia befizetett tagsági díja”- fogalmazott az elnök.

 

„Ezek az eredmények látványos példái a közösségi sikernek, a sikeres gazdának, hiszen önök a települések gazdái. Örülök, hogy a brüsszeli pénzügyi támogatások révén összekapcsoljuk az európai lehetőségeket a közösség igényeivel és megvalósításaival. Láttunk utakat, amelyek összekötik a közösségeinket, közösségi házakat, amelyek éltetik, lüktető erőt adnak helyi közösségeinknek, idegenforgalmi beruházásokat, mivel azt szeretnénk, ha minél több turista ismerné meg vidékünket, és láttunk infrastrukturális beruházásokat, amelyek ugyan az út alatt húzódnak, de a közösség mindennapjait élhetővé teszik, és közelítenek a nyugati kényelmi színvonalhoz” – méltatta a Pályázó önkormányzat – Sikeres közösség díjat kiérdemlő sikeres pályázatok nyerteseit Vincze Loránt.

 

A politikus szerint sokszor elmondjuk, hogy el kell hoznunk az európai modelleket, de ugyanúgy beszélnünk kell a helyi követendő példákról is, amelyeket a polgármesterek valósítottak meg Háromszéken. „Folytatni kell ezt az utat. Tekintsünk optimizmussal a következő hét esztendőre, amikor több pénz lesz elérhető, mint korábban. Minden eurót el kell költenünk, minden lehetőséget fel kell használnunk közösségeink fejlesztésére és megerősítésére” – biztatott az RMDSZ-es képviselőjelölt.

 

Ilyés Gyula, az RMDSZ önkormányzatokért felelős főtitkárhelyettese elismerését fejezte ki az elért eredmények kapcsán. Elmondása szerint két évvel ezelőtt az RMDSZ főosztálya úgy döntött, díjazzák a családbarát önkormányzatokat, polgármestereket, akik az elmúlt évek fejlesztései sorában különös figyelmet fordítottak arra, hogy a családok életfeltételeinek javítását szolgáló programokat indítsanak be, élhetőbb körülményeket teremtsenek a gyermekes családoknak a településen. Ennek folytatásaként hozták létre a Pályázó önkormányzat– Sikeres közösség díjat. „Az uniós támogatások rengeteg infrastrukturális fejlesztési lehetőséget biztosítanak, egyes települések költségvetésének a többszöröse jött be fejlesztésre a pályázatoknak köszönhetően”- mondta a főtitkárhelyettes.

 

A díjazáson jelen levő polgármesterek, önkormányzati vezetők mindannyian nagy segítségnek tartják az uniós pályázati lehetőségeket, hiszen azok által képesek beruházásokat megvalósítani. Mindannyian oklevelet és emlékplakettet vehettek át munkájukért.

 plakat plakat plakat plakat