ROMÁNIAI MAGYAR
DEMOKRATA SZÖVETSÉG
HÁROMSZÉKI TERÜLETI SZERVEZET

Elítélik a rendőrség túlkapásait

2013-11-25

A törvényt egyformán kell alkalmazni Sikó Imre bölöni polgármester és a helyi rendőrfőnök esetében, a nyilvánosság elé kell tárni a rendőr által a lakók irányába elkövetett tetteket, valamint véget kell vetni a rendőri túlkapásoknak Erdővidéken – nyilatkozták az Erdővidéki polgármesterek, valamint az RMDSZ-es megyei vezetők hétfői sajtótájékoztatójuk keretében.

foto_Kocsis_B_Janos-sajtotajsikoimreert-6797

 

A Sepsiszentgyörgyön, november 25-én tartott sajtóértekezlet keretében, a múlt szerdai bölöni incidens kapcsán Váncza Tibor, az RMDSZ Erdővidéki Szervezetének elnöke hangsúlyozta, hogy Sikó Imre polgármester nem érdemelte meg az irányába tanúsított bánásmódot, ahogy azt sem, hogy 29 napos előzetes letartóztatásba helyezzék. „A harmadik mandátumát betöltő, köztiszteletnek örvendő elöljáró nem bűnöző. Hiszünk a polgármester ártatlanságában és a román igazságszolgáltatásban is. Az illetékeseket arra kérjük, hogy vizsgálják meg az eset körülményeit és előzményeit egyaránt.

Orbán Bara Gábor, a Megyei Közrendészeti Hatóság (ATOP) titkára, a Bölönben évek óta fennálló, tarthatatlan helyzetre világított rá. Elmondása szerint a helyi rendőr „ha kell, ha nem bünteti a település lakóit”, valamint ismételt felszólítások ellenére sem hajlandó kiköltözni az orvosi szolgálati lakásból. Az esetet tovább súlyosbítja, hogy a rendőrség számára törvényesen biztosított lakás üresen áll.

A sajtótájékoztatón felszólalók szerint a dulakodásra okot adhatott az is, hogy Sikó Imre polgármester a közigazgatási gyűlésen a rendőr áthelyezését kérte. Az eset után 32 személy nyilatkozatot nyújtott be a rendőr jogellenes cselekedeteiről, a polgármester szabadlábon való védekezésére vonatkozó ívet pedig eddig ötszázan írták alá.

Rudolf Béla, Bölön község alpolgármester hangsúlyozta, hogy a rendőr törvénytelenül járt el, hiszen a polgármestert erdei úton volt, és az autója állt amikor kitört a konfliktus. Érdekes az is, hogy még pénteken nem kértek nyilatkozott az elöljárótól, a rendőröknek pedig nincs bántalmazást igazoló papírjuk a törvényszéki orvostól.

Ilkei Ferenc Vargyas község polgármestere szerint az a legfontosabb, hogy a törvény előtt mindenki legyen egyenlő: Ilkei a rendőr büntetését kérte.

Klárik László RMDSZ-es szenátor elmondta: „Előbb utóbb megtörtént volna valahol az, ami Bölönben. A rendőrséggel szemben lakók nagyon sokszor fogalmaznak meg kifogásokat, hogy visszaélnek hatalmukkal, hogy szemet hunynak a közösséggel szemben elkövetett bűntények Ellen, nem tudják meggátolni a mezei lopásokat. Egy éve Baconban a rendőr a szolgálati fegyverét oktalanul használta. A rendőr ahelyett, hogy példaképe lenne a közösségnek, az ellen cselekszik. Ez nagyon súlyos állapot a közösség számára. A polgármesterekben is kialakult egy tehetetlenségi érzés: azokat a problémákat, amelyeket a rend őreinek a segítségével kellene megoldaniuk, nem tudják kezelni. Meg kell nézni, hogy melyek azok a tények, amelyek ide vezettek. Azt várjuk el a rendőrségtől, hogy tegyen rendet, legyen erkölcsi tartásuk, és lehessen bennük megbízni.”

Márton Árpád RMDSZ-es képviselő az ügy jogi hátterének felületességére tért ki. „Ahhoz, hogy valaki előzetes letartóztatásba kerüljön, nem egy bűncselekmény elkövetése szükségeltetik, hanem három olyan tényező, amely gyakorlatilag a büntetés kiszabását akadályozza: annak a veszélye, hogy az illető újabb bűncselekményt fog elkövetni, hogy megszökik az országból, valamint, hogy eltüntetheti a nyomokat, illetve befolyást gyakorol annak érdekében, hogy azok megsemmisüljenek. A jelenlegi helyzetben az említett tényezők nem állnak fenn.”

Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke hangsúlyozta, az incidens gyökerei több éves múltra tekintetnek vissza: „Fontos az aláírásgyűjtés, de jogi szempontból nem elégséges. Éppen ezért úgy gondoljuk, hogy a nyilvánosság elé kell tárni azokat a visszaéléseket, amelyeket a helyi rendőr elkövetette a lakókkal szemben az elmúlt időszakban. Ebben a helyzetben, azonban nem elég a szóbeszéd: le kell írni, vállalni kell a véleményt. Arra kérem a helyieket, hogy vállalják a megtörtént eseteket: azt hogy a rendőr verbálisan molesztálja a településen élő hölgyeket, törvénytelenül jár el a lakókkal a vélt vagy valós szabálytalanságok vagy bűncselekmények okán. Megengedhetetlen az, hogy ez az ember jogcím nélkül lakik a 12 éve a község ingatlanjában, s a kilakoltatás érdekében a bírósághoz kell emiatt fordulnia a település vezetőségének.” Az elnök szerint a rendőr viselkedésével jó ideje borzolja a kedélyeket, ez vezetett a múlt heti eseményekhez. Tamás Sándor szerint az ügyet részletekbe menő alapossággal kell kivizsgálni.plakat plakat plakat plakat