ROMÁNIAI MAGYAR
DEMOKRATA SZÖVETSÉG
HÁROMSZÉKI TERÜLETI SZERVEZET

Értéktár magyarországi támogatással

2016-05-26

A Kovászna Megyei Értéktár megvalósítása című pályázati program kivitelezésének részeként Zala megyei tapasztalatcserén vettek részt Kovászna Megye Tanácsának és a Kovászna Megyei Művelődési Központnak a munkatársai.

VAR_8332 ertekmento kuldottseg zalan_vargyasi

 

A pályázatot Zala Megye Önkormányzata és Kovászna Megye Tanácsa közösen nyerte a Földművelésügyi Minisztériumnál, értéke 2,9 millió forint. A küldöttséget Pácsonyi Imre, a Zala Megye Önkormányzat alelnöke fogadta, aki Henning Lászlóval, Kovászna Megye Tanácsának alelnökével együtt a pályázat kezdeményezői voltak.

 

A háromszéki küldöttség tagjai a Zala megyei Lenti településen részt vettek az Értéknapon, ahol a helyi termékeket népszerűsítő kirakodóvásár mellett szakmai konferencia zajlott, melynek keretében a Zala Megyei Értéktár Bizottságának tagjai bemutatták a megvalósításaikat, rávilágítva arra, hogyan népszerűsítették a helyi, megyei és országos értéktárba kerülő zalai értékeket. Létrehozták a Hungarikum Klubokat, melyek helyi polihisztorok, civilek, lokálpatrióták közreműködésével segítik az Értéktár Bizottság munkáját.

 

A Kovászna Megyei Értéktár Bizottság elnöke, Szőts Papp Zsuzsa bemutatta az évtizedes múltra visszatekintő háromszéki értékmentő munkát, a Háromszéki Értéktérképet, előadásában kiemelve a kultikus helyeket, a népi lakóházakat, a kúriákat és kastélyokat, Háromszék természeti értékeit, a borvizeket és népi feredőket, a népi mesterségeket, valamint a megyében ápolt helyi hagyományokat, azaz mindazokat az értékeket, melyek várhatóan a helyi, megyei, székelyföldi és erdélyi értéktárba bekerülnek majd, és ezáltal nagyobb figyelmet és megbecsülést kapnak.

 

A tapasztalatcsere folyamán a háromszéki küldöttség meglátogatta a csömödéri kisvasutat, Zalavárat, a keszthelyi Festetics kastélyt, a zalaegerszegi Falumúzeumot, de a csörnyeföldi borvidéket is, valamint a helyi szőttesek és helyi süteményfajták népszerűsítéséből is ízelítőt kaptak.

 

Június folyamán nekifognak megvalósítani a Kovászna Megyei Értéktárat, melyet feltöltenek egy új internetes weboldalra, augusztus végén pedig a bemutató zárókonferencián a Zala megyei küldöttség részvételével kerül bemutatásra a féléves közös munka eredménye, a Kovászna Megyei Értéktár.



plakat plakat plakat plakat