ROMÁNIAI MAGYAR
DEMOKRATA SZÖVETSÉG
HÁROMSZÉKI TERÜLETI SZERVEZET

Etnikai mobilizációs verseny volt az EP-választás

2019-05-27

Országos rekordrészvétel mellett is megállta a helyét az erdélyi magyarság, határozottan üzenve: Romániában az elkövetkezőkben is számolni kell a magyarsággal. Ugyanakkor a belpolitikai helyzet instabil marad a következő másfél évben, az RMDSZ-nek pedig mindent meg kell tenni, hogy ne a most megtapasztalt félelmekkel fusson neki a jövő évi választásoknak – értékelte hétfői sajtótájékoztatóján Tamás Sándor és Antal Árpád.

foto_Kocsis_B_Janos-EP_valasztasokat_kiertekelo_sajtotaj-1474

 

Az erdélyi magyarok 11 százaléka él Kovászna megyében, a Szövetségre leadott érvényes szavazatok 11 százaléka érkezett Háromszékről – számolt be Tamás Sándor, az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének elnöke, aki megköszönte a közösségnek a magas részvételt, ugyanakkor annak a több mint ötszáz személynek – önkormányzati, egyházi, civil szervezeti képviselőknek, ifjúsági és nőszervezetek tagjainak, önkénteseknek –, akik az elmúlt hetekben az EP-választási kampányból kivették a részüket. Véleménye szerint jó döntés volt, hogy az RMDSZ konzultációra építette a mostani kampányát, a társadalom széles szegmensét sikerült megszólítani, olyanokat is, akik nem a Szövetség elkötelezettjei. Ebben a kampányban – a technológiai fejlődésnek, de az RMDSZ viszonyulásának köszönhetően is – kapták a legtöbb visszajelzést munkájukkal kapcsolatosan, nyilván volt bíztatás és bírálat egyaránt.

 

„A következő hetekben zajlik a kiértékelés, elemzés. A megyében 13 olyan község van, amely az országos átlag felett teljesített: Kézdiszentlélek, Kommandó, Málnás, Illyefalva, Dobolló, Réty, Kovászna, Kökös, Kézdialmás, Árkos, Esztelnek, Barátos, Sepsibodok. Nem szabad a kullogókról sem megfeledkeznünk, viszont részleteiben is meg kell vizsgálni a helyzetet. Bölön községről tudjuk, hogy Bölönpatak visszahúzza, hiszen ott 20,63% volt a részvétel, de Bölönben 40,41%, a két eredmény község szinten 30,44%-ot ad. Zágon esetében is látszik, hogy a magyar közösség által lakott falurész szavazókörzetében 59,85% volt a részvétel, addig a románok által lakott falurészen 26,55%-os volt a jelenlét. De semmilyen mentsége nincs mondjuk Gelencének a 32,56%-os részvételre, vagy Barótnak a 33,83%-os jelenlétre, ez a helyi közösség gyenge szervezettségét is jelzi, amivel nem lehet nekimenni a jövő évi helyhatósági választásoknak” – fogalmazta meg bírálatait a területi elnök, hozzátéve, le kell szűrni a következtetéseket és tenni kell, hogy a következőkben javuljon a helyzet. „Az elmúlt száz évben megtanultuk, ha Bukarest képviseli ügyeinket, abból semmi jó nem származhat. Legyen intő példa Felvidék helyzete, ahol nem lesz EP-képviselője a magyarságnak” – mutatott rá Tamás Sándor.

 

Antal Árpád szerint a román pártoknak egyértelműen belpolitikai céljuk volt az EP-választással. „Ez a kampány etnikai mobilizációs verseny volt, amelyben közösségünk nem maradt alul az erdélyi magyar embereknek köszönhetően. Úgy vélem, működött egy egészséges önvédelmi reflex, hiszen ez most nem az RMDSZ-ről szólt, hanem közösségünkről. Az erdélyi magyar emberek fontos üzenetet fogalmaztak meg Bukarest irányába: úgy kell Románia jövőjét tovább tervezni, hogy abban a magyaroknak is helye legyen, hogy biztosítani kell jogainkat, hogy számolni kell velünk a következő évtizedekben is. Köszönöm minden erdélyi magyar embernek, hogy ezt felismerte. Ennek köszönhetően működött önvédelmi reflexünk, megmutatva, hogy erős az erdélyi magyar közösség immunrendszere és képesek vagyunk megvédeni saját magunkat” – fogalmazott az RMDSZ sepsiszentgyörgyi elnöke, aki a bírálatok kapcsán arra hívta fel a figyelmet: ahogy a román társadalom rétegzett, ugyanúgy a magyar közösség is az, ennek köszönhetően sokféle igény és elvárás fogalmazódik meg az RMDSZ irányába.

 

„Sepsiszentgyörgyön most a részvétel 7,6 %-kal volt magasabb, mint a parlamenti választásokon és 16 %-kal volt nagyobb, mint az önkormányzati választásokon. A szentgyörgyi emberek tehát érezték ennek az etnikai mobilizációs versenynek a jelentőségét. A következő másfél évben mindent meg kell tennünk, hogy megakadályozzuk, hogy ilyen hangulatban és ilyen félelmekkel várjuk a parlamenti választásokat” – fejtette ki Antal Árpád.

 

Az elöljáró ugyanakkor arra is figyelmeztetett, hogy a valós részvételi arány 60-65 %-os lehet, ugyanis 18,98 millió szavazati joggal rendelkező állampolgárral számolnak, de annyi lakosa összesen sincs az országnak. Ez azt is jelenti, hogy reálisan a lakosság kétharmada részt vett a választáson, markáns politikai üzenetet fogalmazva meg, és ez nagyfokú politikai instabilitást fog kiváltani, ami várhatóan megmarad a következő másfél esztendőben, ugyanis ennek a bizonytalanságnak leghamarabb a jövő évi parlamenti választások vethetnek véget, magyarázta az RMDSZ sepsiszentgyörgyi elnöke.

 

Kovászna megyében az EP-választáson 78 521-en vettek részt, ez a szavazásra jogosult polgárok 43,07%-a. Közel háromezer szavazat érvénytelen volt. Az RMDSZ a szavazatok 69,01%-át szerezte meg, a Nemzeti Liberális Párt 8,60 %-ot, az USR-Plus 7,59%-ot, míg az SZDP 6,23%-ot kapott Háromszéken.plakat plakat plakat plakat