ROMÁNIAI MAGYAR
DEMOKRATA SZÖVETSÉG
HÁROMSZÉKI TERÜLETI SZERVEZET

Harmadszor lesz magyar állampolgár

2017-06-27

Magyar állampolgárságot igényelt kedden a baróti konzuli kiszálláson egy 99 éves székelyszáldobosi asszony, aki most harmadszor lesz magyar állampolgár.

IMG_7043

 

Kolumbán Julianna 1918. február 26-án született, a trianoni döntés után veszítette el először magyar állampolgárságát, majd 1940-ben visszakapta, 1945-ben pedig újra elvesztette. A konzuli kiszálláson a néni elmondta, régóta készül erre, unokái Magyarországon élnek, miattuk kérte. „Nem baj, ha öreg is vagyok, de legyek még egyszer magyar állampolgár. Azt tanácsolom, legyünk minél többek honpolgárok” – tette hozzá. Julianna néni, közel a száz évhez, jó egészségnek örvend, mint mondta, még kimegy a mezőrre is dolgozni, gyönyörű veteményese van, büszkélkedte el.


Erdővidékről ezúttal 83-an kérelmezték a magyar állampolgárságot, és 238 elkészült magyar anyakönyvi kivonatot vettek át. A konzulátus és az RMDSZ munkatársai otthonában keresték fel a bardóci 93 éves Tókos Gézát, aki hajdanán még magyar katonaként is szolgált, most elmondta, azért igényelte a magyar állampolgárságot, mert mindig is magyarnak érezte magát és régóta vágyott erre.


A Háromszéki RMDSZ és az Eurotrans Alapítvány kedden Baróton tartott konzuli napot, ilyenkor lehetőség van előzetes egyeztetés alapján magyar állampolgársági kérelem leadására, anyakönyvi kivonatok átvételére, születés, házasság, elhalálozás, válás bejelentésére, útlevél igénylésre. A román okiratok fordítása, valamint a dossziék összeállítása továbbra is ingyenes. Erdővidéken legközelebb ősszel tartanak konzuli napot, érdeklődni a baróti RMDSZ-nél lehet a 0734640118 és a 0267377773-as telefonszámokon.plakat plakat plakat plakat