ROMÁNIAI MAGYAR
DEMOKRATA SZÖVETSÉG
HÁROMSZÉKI TERÜLETI SZERVEZET

Háromszék nyert

2020-09-28

Kovászna megyében 40,66 százalékos választói részvétel mellett összességében jól teljesítettek az RMDSZ háromszéki jelöltjei a szeptember 27-ei választásokon. Az RMDSZ 45 közigazgatási egységből 40-ben állított jelöltet, ebből 34-ben lesz RMDSZ-es polgármester. Az előző mandátumhoz viszonyítva a helyi és megyei tanácsosok száma pedig 11-el nőtt – összegezte a hétfői sajtótájékoztatón Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke és Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere.

2020.09.28_Sajtotaj_foto_Kelemen_Lehel_web 20

 

A megye négy magyar többségű városa közül - Sepsiszentgyörgyöt, Kovásznát és Kézdivásárhelyet - továbbra is a Szövetség képviselői vezetik. Barótnak független városvezetője lesz az elkövetkező négy évben. A választók opciója szerint Esztelneken EMSZ-es, Csernátonban és Ozsdolán független, Nagyborosnyón ALDE, valamint Hídvégen PSD színekben nyert mandátumot a jelölt.

 

Barátos, Bardoc, Bereck, Bodok, Kézdiszentlélek, Kommandó, Maksa, Mikóújfalu, Réty, Sepsibükszád községek elöljáróinak nemcsak, hogy nem voltak kihívói az idei választáson, a közösség bizalmát a nagyszámú szavazat is visszaigazolta. A gyakorlott polgármesterek mellett első mandátumának vág neki a többségi szavazatot kapó Jénáki Csongor (82,51%) Lemhényben, Marti István (58,91%) Dálnokon, Ilyés Botond János (74,86%) Gelencén, Jancsó Ernő (50,25%) Gidófalván, Kiss Augustin (82,39%) Zágonban, Tăraș Silviu (91,64%) Kökösben, és Imets Lajos (61,63%) Vargyason. A Szövetség színeiben az egyetlen női polgármesterjelölt Háromszéken Szotyori Angéla Málnáson folytatja az elkezdett munkát.

 

2008-ban 28, 2012-ben 35, 2016-ban 34 és 2020-ban szintén 34 polgármestere van a Szövetségnek Kovászna megyében. „Most kell szerénynek lenni, ilyen pozíciókból, hogy ne veszítsék el a belső iránytűt az elöljárók” – fogalmazott Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke. Hozzátette: Erdély-szintű unikum, hogy Előpatakon immár harmadik mandátumát kezdi Kovács László RMDSZ-es polgármester úgy, hogy a községben 9 százalékos a magyarság.

 

„Tudjuk, hogy a jövő nem négyévente kezdődik. A jövő hétfő reggel kezdődött. Háromszék összességében nyert, hiszen meggyőződésünk, hogy ott ahol éveken, évtizedeken át jól dolgoztak a helyi emberek, a községi vezetők ott könnyebb volt megnyerni az emberek bizalmát. Fontosak számunkra a városok.” Barót kapcsán kihangsúlyozta, hogy „a Lázár Kiss Barnára leadott voksok száma alulmaradt a megyei tanácsra és a helyi listára leadott szavazatokhoz képest. Tudomásul vesszük a baróti emberek egyértelmű álláspontját. Éppen ezért Barót és Erdővidék számára egyértelmű a megyei tanács üzenete is: együttműködést ajánlunk a városnak és a térségnek." Az elnök gratulált Benedek Huszár Jánosnak, Barót új vezetőjének és elmondta: „ajánlatunk a közös munka Barót és Erdővidék fejlesztése érdekében, hiszen eddig is sokat tettünk a térség felzárkóztatása érdekében. Nagy, összehangolt fejlesztéseket indítottunk el a térségben.”

 

68.977 érvényes szavazatot adtak le a megyeitanácselnök-jelöltekre, amelyből Tamás Sándor (RMDSZ) 43.391 (62,91%) voksot kapott, Bálint József (EMSZ) pedig 7.001 (10,15%), a PSD 5.265 (7,63%), a PNL 5.119 (7,42%), a PMP 3.898 (5,65%), az ALDE 2.422 (3,51%) és a Pro România 1.881 (2,73%) jelöltjei pedig szavazatot kaptak. Az összmagyar szavazatokat nézve pedig Tamás Sándor 86,1 százalékot és Bálint József 13,9 százalékot kapott.

 

Tamás Sándor kiemelte: Az önkormányzati választásokat nem a résztvevők sokaságán mérik, hanem az eredmények után kiosztható mandátumokban. A megyei tanácsosok kapcsán ismertette az elmúlt választások adatait, melyek során a mandátum számok folyamatosan nőttek. A 31 megyei tanácsosból 2008-ban 16 (51,3%), 2012-ben 19 (61,3%), 2016-ban 20 (64,5%), 2020-ban pedig 23 (74,2%) az RMDSZ színeiben dolgozik. A megyei tanácsban továbbá 3 PNL, 3 EMSZ és 2 PSD színekben megválasztott tanácsos kap helyet. A helyi és megyei tanácsosok száma 358-ról 369-re nőtt, ez 11-el több tanácsost jelent megyeszerte az elmúlt négy évhez képest.


„A polgármesterek és a megyei tanácsosok döntő többsége az RMDSZ-hez tartozik. Ez a statisztikai fölény nem erőfölényt jelent, hiszen döntéshozatali előnyünket az elkövetkezőkben a minőség javítására fogjuk fordítani” – összegezte az elnök.

 

2020.09.28_Sajtotaj_foto_Kelemen_Lehel_web 11

 

Antal Árpád országos perspektívából kezdte az önkormányzati választási eredmények elemzését. „Mindig figyelem választások után, hogy mennyire zöld a Románia-térkép, valamint azt is, hogy milyen színek jelennek meg a három nagy, történelmi régióban: Erdély majdnem teljesen liberális és RMDSZ-es, Moldva kétharmad-egyharmad arányban még mindig PSD-s, Dél-Románia - Konstancát és Bukarestet leszámítva - továbbra is PSD-s. Ez egy kicsit árnyaltabb, ha a megyeszékhelyeket nézzük: Moldva alakul, Dél-Románia tartja magát, de Erdély megmutatta, hogy mennyire színes. Szeben megyében a Német Demokrata Fórum színeiben induló jelölt nyert, Temesváron egy igazi német, de Szatmárnémetiben, Marosvásárhelyen, Szászrégenben is túl lehetett lépni az etnikai dimenzión” – részletezte. „Természetesen, Marosvásárhely mindannyiunk szívügye: legalább olyan szinten szurkoltunk, hogy ott nyerjünk, mint, hogy itthon jól szerepeljünk. Amióta közéleti pályán mozgok, nem volt még ilyen, hogy a három székelyföldi megyében a megyei elnök és a székhely polgármestere is magyar legyen, RMDSZ-es. Ez egy szoros, sikeres együttműködés kezdete” – szögezte le.

 

A polgármester úgy véli: az önkormányzati választás a jövőről szólt, ami ma, hétfőn elkezdődött. A következő fontos lépés a decemberi parlamenti választás lesz. „Hogy mennyit ér egy szavazat? Szentgyörgyön olyan helyzetben vagyunk, amelyben nem voltunk az elmúlt 30 évben: egyetlen román képviselő lesz a testületben. Az, hogy a PSD nem jutott be, 45 szavazaton múlott. Brassóban 248 szavazat hiányzott az RMDSZ-nek, hogy bekerüljön a brassói önkormányzatba. Tanulnunk kell mások hibáiból a következő hetekben, hónapokban, hogy decemberben ne néhány szavazaton múljon az RMDSZ 5 százaléka. Ahhoz, hogy ezt a történelmi eredményt meg tudjuk erősíteni, a parlamenti választáson is jól kell szerepelnünk” – fogalmazott.

 

Sepsiszentgyörgyön, a 21 tagú önkormányzati testületben 2008-ban 8, 2012-ben 14, 2016-ban 15, most pedig 18 képviselője lesz az RMDSZ-nek. „Nem fogunk visszaélni ezzel a többséggel, mindenki a város érdekében fog dolgozni! Többek igénye szerint körzetesítjük a várost: mindenki felel majd néhány utcáért, így a lakók tudni fogják, kihez forduljanak kérdéseikkel, problémáikkal” – mondta a polgármester. Hozzátette: bízik benne, hogy Tatár Imola, az EMSZ jelöltje is elfoglalja majd helyét a testületben és együtt fognak dolgozni a következő években, akárcsak Liviu Comăneci, PNL-s képviselővel.

 

„A szavazatok 100 százalékos feldolgozottsága mellett 76,49 százalékot kaptam: ilyen nagyarányú támogatottsággal kezdhetem a negyedik mandátumomat, és ez nagyon sokat jelent, rendkívül fontos visszajelzés. Nagyon szépen köszönöm” – mondta a polgármester. Az eredmények tükrében készült gyorselemzés szerint az Állomás és a Csíki negyedben volt alacsonyabb a részvétel Sepsiszentgyörgyön – előbbiben bizonyára a románok kisebb arányban vettek részt a választáson. „A Csíki negyedben nem sikerült megszólítanunk a választókat úgy, ahogy szerettük volna. Komoly feladatunk van, ami a jövőt illeti: olyan jövőképet kell számukra is felmutatunk, amivel el tudjuk érni, hogy a Csíki negyed lakói is nagyobb arányban vegyenek részt a választáson” – fogalmazott az elöljáró. Ugyanez a tanulság a fiatalok esetében is, hiszen nagyjából minden ötödik, 24 évnél fiatalabb választó szavazott – ez országos szinten is így van. „A következő években kiemelten fogunk figyelni rájuk! Sok fiatal lesz az önkormányzati képviselői testületben, úgyhogy bízom benne, hogy már most decemberben sikerül őket megszólítani.”

 plakat plakat plakat plakat