ROMÁNIAI MAGYAR
DEMOKRATA SZÖVETSÉG
HÁROMSZÉKI TERÜLETI SZERVEZET

Közösen a székely szimbólumokért

2014-01-27

Az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezete kiáll Uzon polgármestere, Ráduly István mellett a székely jelképek használata miatt ellene indított meghurcoltatásban.

szekelyzaszlo

Tamás Sándor, az RMDSZ háromszéki elnöke elmondta, hogy: „Háromszéken az elmúlt években sok polgármesteri hivatal és más közintézmény is kitette a székely zászlót. A mozgalom legnagyobb hozadéka mégis, hogy a székely emberek tízezrei is nyíltan vállalják az identitás-erősítő jelképek használatát. Az államigazgatási és az igazságszolgáltatási retorzió ellenére mi azt szeretnénk, amit az Európai Unió minden népcsoportjának törvényesen jár: jelképeink szabad használatát. Ha levetetik az uzoni polgármesteri hivatal homlokzatáról, kitesszük magánterületre. Székelyföldön több magánház van, mint polgármesteri hivatal”.

 

Hozzátette: „Amennyiben Ráduly István polgármester urat pénzbüntetés kifizetésére kötelezik, gyűjtést szervezünk, és előteremtjük a szükséges összeget. Mindenki mellett kiállunk, akik tisztességgel képviselik a székely közösséget.”

 

Az RMDSZ felkér minden székelyföldi családot, hogy lehetőségeikhez mérten tegyék ki a székely zászlót. Akinek szüksége van, annak a szervezet segít a zászló beszerzésében.

 

Kovászna megyében az uzoni volt az első polgármesteri hivatal, amely ellen pert indított a prefektus a székely zászló kitűzése miatt. Később több más hivatalt is beperelt a kormány képviselője, ezekben a perekben azonban még nem született jogerős ítélet. 

 plakat plakat plakat plakat