ROMÁNIAI MAGYAR
DEMOKRATA SZÖVETSÉG
HÁROMSZÉKI TERÜLETI SZERVEZET

Közösségépítés és településfejlesztés a cél

2016-05-17

Az idei választásokon Málnáson, Zabolán és Gelencén az összefogás égisze alatt indulnak a polgármesterjelöltek. A jelöltek, valamint a megyei MPP és RMDSZ elnöke az elkövetkező időszakról, az összefogásról tartottak sajtótájékoztatót kedden.

foto_Kocsis-B_Janos-Sajtotaj_MPP_TS-3135

 

Kulcsár-Terza József, az MPP Kovászna megyei elnöke a sajtótájékoztatón elmondta, amellett, hogy a Magyar Polgári Párt megteremtette a választás szabadságát, összefogás lista van Málnáson, Zabolán és Gelencén, a párt színeiben indított jelölteket támogatja az RMDSZ. „Azt szeretnénk, hogy ezeken a településeken jó hangulat legyen. Nem lehet utálatpolitikát folytatni, a nemzetpolitikai kérdésekben együtt kell működnünk. Meggyőződésem, június 5. után is együtt tudunk dolgozni a települések, a megye fejlődéséért, Székelyföldért”-tette hozzá.


Az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének elnöke, Tamás Sándor a téma kapcsán hangsúlyozta, két éve országos szinten, nemrég pedig megyei szinten is együttműködési szerződést írt alá az RMDSZ az MPP-vel. „Úgy érzem, hogy Erdély szinten elsőként megvalósítottunk egy valós együttműködést. A három közigazgatási egységben: Málnáson, Zabolán és Gelencén olyan együttműködés volt az elmúlt időszakban, amelyet érdemes folytatni. Olyan személyeket kerestünk, akik tesznek a közösségépítésért és település fejlesztéséért. Ezeket a közösségeket hitben és gazdaságilag egyaránt meg kell erősítenünk. Zabolán, az egyharmadnyi románság miatt, politikai választások alkalmával egymásnak feszülés van. A közösség szétszakadását csak úgy lehetett megoldani, hogy összefogtunk az MPP-vel és EMNP-vel. Helyi szinten megtaláltuk a közös utat. Fejér Leventét a tavaly ősszel javaslatunkra egyhangúlag választották alpolgármesternek, bízunk a sikerében, mert ő egy olyan ember, akire lehet építeni, akárcsak Szotyori Angéla Gizella, Málnás polgármesterjelöltjére, ahol be kell vallanunk, áldatlan állapotok uralkodnak.”


Az elnök hangsúlyozta: „Ma Romániában megváltozott a politikai környezet. Realisták és eltökéltek vagyunk. Egyes bukaresti körök érdeke, hogy szétszedjék a magyarságot. Ezt akarjuk megakadályozni, a megoldás, ha a magyar közösség összezár és értelmes válaszokat talál, ezt valósítottuk meg a három községben is, az emberek akarata szerint. Az RMDSZ által támogatott közös tanácsosi listák is ezt a célt szolgálják.”


Cseh József, Gelence polgármestere elégedetten nyugtázta az elmúlt négy évet. „Községünknek olyan tanácsa van, ahol az együttműködést már évekkel ezelőtt elkezdtük. Mindenki megértette ennek küldetését és hivatását. Szép eredményeket érünk el, egy célt követünk. MPP-és polgármesterjelöltként ugyanazt a segítséget kaptam, mint a megye többi polgármestere: többek között megyei finanszírozással leaszfaltoztunk 1,8 km községi utat, óvodát, ravatalozót létesítettünk, piacot építettünk, csatornáztunk, de akad tennivaló az elkövetkezőkben is.”


A nyolc éves önkormányzati munkatapasztalattal rendelkező Szotyori Angéla Gizella négy évvel ezelőtt kishíján megnyerte a polgármesteri tisztséget. Most újra vállalkozik a feladatra. Elmondása szerint: „Az együttműködés hiánya miatt a község kettészakadt. Ezt az áldatlan állapotot akarjuk felszámolni. Fel kell zárkózzunk a többi, fejlett községhez: infrastruktúra, közterek rendbetétele tekintetében, Málnásfürdőn és Zalánpatakon is van látnivaló, kiaknázatlan lehetőség. Olyan terveket álmodunk, amelyeket meg is tudunk valósítani, a jövőbe kell tekintsünk. A változást a választópolgárok is kell támogassák azzal, hogy június 5-én eljönnek szavazni, hiszen a változásról nemcsak beszélni kell, hanem tenni is kell érte.” Málnáson a megyei önkormányzat támogatásával és pályázati forrásból az idén júliusban szobrot állítanak a településen Tőkés József református esperes, Tőkés László nagyapja emlékére, aki Málnás község református lelkészeként sokat tett az egyházért és Málnás községért.


A négy évig alpolgármesterként dolgozó zabolai Fejér Levente elmondása szerint: „Négy évvel ezelőtt nálunk se volt egyszerű a választás az EMNP-nek köszönhetően. Nagy volt a széthúzás. Most a három magyar párthoz tartozó személyek összefogtak a község érdekében. Zabolát ki lehet emelni a régióból turisztikai szempontból, ehhez viszont szükség van az infrastruktúra, az utak karbantartására, a közösségi házban vendégszobák kialakítására és további hasonló projektekre.”plakat plakat plakat plakat