Skip to main content

Zágonban alakult meg az RMDSZ Háromszéki Nőszervezetéhez tartozó első helyi szervezet. Háromszéken azonban több település is jelezte már szándékát, hogy a zágoni nőkhöz hasonlóan ők is szerveződnének, így az elkövetkezőkben városi és több települést is átfogó nőszervezetek alakulnak.

DSC_0059

Országszerte mindeddig 20 megyei szervezet és több mint 120 helyi nőszervezet alakult meg a
Szövetség égisze alatt. Háromszéken is elindult a hullám, elsőként Zágon községben került sor helyi szervezet alakítására az elmúlt héten. Az eseményen Barabás Tünde, az RMDSZ Nőszervezet Orbaiszéki alelnöke köszöntötte az egybegyűlteket, értékelve a zágoni nők eddig kifejtett tevékenységét és komoly hozzáállását a nőszervezet eddigi rendezvényeihez, kiváltképpen a karácsonyi alma, narancs gyűjtési akcióhoz. Elmondása szerint, ez is bizonyította, hogy Zágonban van egy erős női bázis, amely tenni szeretne a közért.

Az összegyűlt hölgyek az alakuló ülés alkalmával Csoma Ibolya helyi tanácsost és tanítónőt választották a községi szervezet elnökének, Joós Krisztinát ügyvezető elnöknek, míg Kis Ilonkának és Földes Líviának az alelnöki tisztségbe szavaztak bizalmat. Utóbbit a papolci hölgyek képviseletében. Az új csapat egyöntetűen vallotta, hogy Zágon község jövőjéért, a helyi közösség magyarság arányának megtartásáért kívánnak dolgozni.

A hölgyek kezdeményezését a község polgármestere, valamint a széki, helyi RMDSZ-es
vezetők, az ifjúsági szervezet képviselői is üdvözölték. Kiss József polgármester az alakuló ülésen örömének adott hangot, jó ötletnek tartja a helyi nők tettrekészségét. Elmondása szerint szükség van az ilyen jellegű megmozdulásokra, amelyek célként tűzik ki a közösség építését, összekovácsolását, a nagy múltú zágoni értékek népszerűsítését, továbbá a fiatalok felkarolását, támogatását.

Az alakuló ülésen jelen volt Ájgel Ágnes, az RMDSZ Háromszéki Nőszervezetének elnöke, aki köszöntötte a nőket. Beszédében hangsúlyozta: „Háromszéken egyelőre a segítségnyújtásra, a rászorulók számára gyűjtésekre figyeltünk hangsúlyosan, azonban úgy gondoljuk, hogy olyan rendezvényeket, programokat is ki kell találnunk, amelyek lehetőséget adnak a nőknek kimozdulni otthonról, azzal a plusszal, hogy ezáltal tehetnek a helyi közösségért is. Éppen ezért igyekeztünk különféle programokat, az ünnepek köré foglalkozásokat szervezni számukra, vagy éppen csak egy délutáni kávéra, teára kicsalogatni a szebbik nem képviselőit otthonról. Örülök,
hogy Háromszéken több település is jelezte már szándékát, hogy a zágoni nőkhöz hasonlóan ők is szerveződnének, így az elkövetkezőkben városi és több vidéki településen is nőszervezeteket alakítunk meg.”