ROMÁNIAI MAGYAR
DEMOKRATA SZÖVETSÉG
HÁROMSZÉKI TERÜLETI SZERVEZET

Több mint ötszázan a Mikóért

2012-10-04

Tiltakozásként több mint 500 ember vont élő láncot Sepsiszentgyörgyön a Székely Mikó Kollégium épülete köré. A protestálók közt ott volt Markó Attila képviselőjelölt is, akit az iskola visszaszolgáltatásában betöltött szerepe miatt börtönnel fenyegetnek. Megvédjük az iskolát. Nem adjuk a Mikót – ilyen és hasonló táblákkal érkeztek az iskola elvevése ellen tiltakozók: az október negyediki akció az iskola múltjához illő méltósággal zajlott.

Miko Kollegium elolanc_fotoHenningJanos-2228

„Úgy látom, hogy sem a civil szférában, sem a politikában nem állt le az élet a szeptember elsején tartott megmozdulás után. Nem is szabad leálljon, hiszen jogainkért ki kell állnunk. Ezzel a tiltakozással sem célunk, hogy a bíráimat befolyásoljuk, csupán az, hogy védjük a közösségünk érdekeit” – fogalmazott Markó Attila. A Mikó-ügy okán kialakult perrel kapcsolatban a képviselőjelölt így nyilatkozott: „Egyértelműen ártatlannak tartottam magam három hónapja is és ma is. Erre szerencsére nem csak az én érzéseim és személyes meglátásom bizonyíték, hiszen a Batthyáneum esetében a strasbourgi Európai Emberi Jogi Bíróság döntése olyan egyértelmű jelzés, ami arra mutat, hogy a tulajdonjog kérdéseiben Románia gyakran hibázik. Ez azt jelzi, hogy erőteljesen kell küzdjünk, hogy ne arra kényszerüljünk, hogy a Mikó Kollégium ügyében Strasbourgban nyerjünk, hanem már a román igazságszolgáltatási rendszer is felismerje az igazságot.”

Tamás Sándor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség megyei elnöke hangsúlyozta: „Az élő lánc jelkép, hiszen a lelkünk és testünk segítségével védjük a Mikót. Ezzel is azt akarjuk megmutatni, hogy együtt állunk ki a Mikó mellett. Más kérdés, hogy néhányan Bukarestben úgy látják, hogy ez egy politikai ügy, mi még is azt mondjuk, hogy a Székely Mikó Kollégium igazságának kell győzedelmeskednie, ugyanúgy, ahogy a Markó és a Marosán igazságának is kell győzedelmeskednie. Ez a két ember tisztességgel végezte a munkáját és ezért súlyosan méltánytalan eljárás áldozatai lettek. Világos kell, hogy legyen mindenki számára, hogy ezután is kiállunk minden olyan magyar ügy, minden olyan magyar ember mellett, akik a közösségért tisztességesen dolgoztak és ezért igazságtalan eljárás célkeresztjébe kerültek”.plakat plakat plakat plakat