ROMÁNIAI MAGYAR
DEMOKRATA SZÖVETSÉG
HÁROMSZÉKI TERÜLETI SZERVEZET

Védjük meg nemzeti imánkat!

2014-12-18

Az elmúlt napok példáját követve pénteken, december 19-én délután 4 órától újra felcsendül a magyar himnusz a Prefektúra előtt. Az esemény nagyobb méretet ölt: a város két pontjáról óriászászlókkal vonul a tömeg a város központjába.

Szrlap_A 1

A Magyar Polgári Párt és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség közös összefogással tiltakozik Marius Popica, Kovászna megye prefektusának büntetése ellen, aki fél év után ötezer lejes bírságot rótt ki a Magyar Polgári Párt helyi vezetőire, azért, mert a magyar himnusz eléneklése után nem hangzott el a román himnusz is a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából szervezett, június 4-ei eseményen.

 

Az ünnepélyes felvonulást gyülekező előzi meg 15:30-kor az állomási Szent Benedek katolikus templom és a szemerjai református templom előtt, ahonnan a résztvevők óriászászlókkal, huszárokkal, és fúvószenekar kíséretével bevonulnak a főtérre. A Prefektúra előtt 4 órakor a jelenlevők fáklyákat és gyertyákat gyújtanak meg Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspökének felszólalása előtt. A himnusz eléneklése után felszólalnak: Incze Zsolt, a Sepsi Református Egyházmegye esperese, Zelenák József, evangélikus-lutheránus esperes, Bíró Attila, unitárius lelkész és Dávid György, római katolikus plébános. Ezt követően az eseményt Kovács Emese, a Plugor Sándor Művészeti Iskola XI. osztályos diákjának szavalata követi. Mindezek után Gazda Zoltán, az Székely Nemzeti Tanács sepsiszéki elnöke, Tamás Sándor, az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének elnöke és Benkő Erika, a háromszéki Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat vezetője felolvassák a magyarok követeléseit tartalmazó petíciót magyar, román és angol nyelven.

 

Jöjjünk minél többen, védjük meg együtt nemzeti imánkat!plakat plakat plakat plakat